Városévfordulós ünnepség

Kecel Város Önkormányzata április 23-án a Városi Könyvtár és Művelődési Házban tartotta ünnepi képviselő-testületi ülését Kecel újratelepítésének 285. és várossá avatásának 26. évfordulója alkalmából. A vendégeket Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte, majd a méltatások elhangzása után átadta a testület elismeréseit.

„Kecel díszpolgára” címet vett át Antóni Györgyné óvodaigazgató, aki vezetőként 4. ciklusát tölti, így az óvoda történetében a leghosszabb ideje ő irányítja az intézményt. 40 éves óvodapedagógusi munkája után szeptemberben vonul nyugdíjba. „Kecel városáért” kitüntetést vett át Mihály Ferenc víz-, gáz-, központifűtés-szerelő, akinek cége a napokban ünnepli 40 éves fennállását. Megbízható, korrekt munkavégzését, stabil munkáltatói voltát, a helyi közösség számára kifejtett szakmai erőfeszítéseit ismerték el díjazásával. „Kecel városáért” kitüntetésben részesült Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke. Az alapítás óta eltelt 27 évben vezetői kvalitásának köszönhetően kölcsönös támogatáson és tiszteleten alapuló polgárőr csapatot állított ki városunkközrendje és közbiztonsága érdekében. „Kecel város fejlődéséért” kitüntetést vett át Balláné Szűcs Adél, az önkormányzat városgazdálkodási csoportvezető-helyettese, városunk kertészeti feladatainak irányítója. Mint elmondta, a díj nem egyedül őt illeti, hanem az egész kollektívát. „Év vállalkozója” elismerésben részesült Palásti Péter, aki 1991-ben fogott hozzá szőlőtermeléssel, felvásárlással, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó vállalkozásába. Feleségével 2000-ben alapították meg a Palásti–Borászat Kft-t, mely Magyarországon az első tíz legnagyobb szőlőfelvásárló és borértékesítő cég közé tartozik.

A Képviselő-testület 2015-ben alapította a Pro Cultura díjat, mellyel a város kulturális fejlődése érdekében kifejtett alkotó tevékenységet ismerik el. A díjat a Nagy keceli képeskönyv alkotó csapata – Kiss Csaba, Turnai Ágnes, Varga Eszter és Varga Józsefné – vehette át. A Kecel és Imrehegy katolikus öröksége a keceli, imrehegyi múltról és a jelen állapotokról mesél. A Kecel Anno az első fellelhető keceli képanyagtól, a 20. sz. első éveitől kb. az 1980-as évek végéig mutatja be a várost. Készítői ellenszolgáltatás nélkül, önkéntes munkával járultak hozzá megjelenéséhez.

Az elismerések átadása után Bányai Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a díjazottakat és a születésnapját ünneplő Kecelt. Az „Év polgárőre” kitüntetéseket Pintér Csaba - az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója -, Orcsik István elnök, valamint a polgármester úr és országgyűlési képviselő úr együtt adta át 2018. legeredményesebb polgárőreinek, Bleszák Gábornak és Senduláné Lavati Évának.

Az „Erre is emlékezem” pályázat eredményeit is ez alkalommal hirdették ki. Első helyezett lett a Cseléd voltam Kiscsalán c. írás, melyet Rácz Hajnalka Mária készített. Második Ferró Ágnes Édesapám, Ferró Lajos 50 éves zenész múltja c. alkotása, harmadik pedig 2 pályamunka: Stencelné Borbényi Ildikó Dédapám udvara és Breznyán Istvánné Mezőgazdasági munkák bemutatása mintegy száz év távlatából és a munkaeszközök változása napjainkig c. írása. (A pályaművek a könyvtár helyismereti gyűjteményében olvashatók.) A zsűri tagjai Szedres Károlyné nyugalmazott igazgató, Tihor Lászlóné címzetes igazgató és Kiss Csaba, a helyi értéktár bizottság elnöke voltak. Az ünnepi műsorban Csík Máté Nyírjesi óvodás és a Kéknefelejcs Népdalkör közreműködött.

 

Az ünnepséget követően a vendégek a Patachich szoborhoz sétáltak, ahol elhelyezték a tisztelet és az emlékezés virágait, majd Herczeg Attila közreműködésével a hagyományos galambröptetésre is sor került. 


K.E.

 

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek 2020 áprilisa

Kecel Városi TV

Keceli programajánló

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 278 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató