Folytatjuk sorozatunkat, melyben helyi egészségügyi szakemberek tájékoztatnak a vírushelyzet aktualitásairól és felelősségteljes teendőinkről.

Tisztelt Keceliek!
Haszilló Ferenc polgármester úr felkérésére gyűjtöttem össze a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatos információkat, tudnivalókat.

Augusztus utolsó napjaiban megyénket is elérte a koronavírus-járvány második hulláma. Bács-Kiskun megyében júliusig - az első hullámban - összesen 20 fertőzöttet regisztráltak, ez a szám augusztus végéig további 30 fővel emelkedett. Az utóbbi 3 hétben pedig már további 200 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma megyénkben. Tehát meredeken emelkednek a fertőzésszámok, olykor napi 20- 30 főnél is kimutatják a koronavírust. Sajnos már Kecelen is egy-egy esetben találtunk a hivatalos vírusteszttel igazolt esetet.

A tavaszi védekezési stratégiától eltérően (vélhetően részben közgazdasági szempontok miatt) a teljes társadalmat korlátozó szabályok helyett a társadalom fegyelmezettségére számítanak vezetőink. Legfontosabb stratégia, hogy akinek légúti fertőzésre utaló tünete van, vagy találkozott igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel (kontaktszemély), az ne hagyja el otthonát, otthon próbáljon izolálódni. Az igazoltan fertőzött személyek és azok kontaktjai hatósági karantént kapnak.

Mit tehetünk mi, hogy megállítsuk a vírus terjedését?

1.     Zárt térben mindig viseljünk szájmaszkot, zsúfolt, zárt helyre ne menjünk be! Üzletekben, tömegközlekedésen szájmaszk viselése kötelező!

2.     Akinek légúti fertőzésre utaló tünete van, az maradjon otthon, saját hozzátartozóitól is próbáljon izolálódni, TELEFONON egyeztessen háziorvosával (NE MENJEN BE A RENDELŐBE)!

3.     Mikor hazaérünk vagy munkahelyünkre beérünk, illetve napközben többször is mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt!

4.     A veszélyeztetett csoportok - idősek és krónikus betegek - lehetőleg maradjanak otthon!

5.     Kerüljük a szűk családon kívül a kézfogást, ölelést, a közös tárgyak használatát! Hűvösebb időjárás esetén növekszik a cseppfertőzés és a közös tárgyak útján történő fertőzés veszélye.


A jelenlegi alacsony országos halálozásnak két fontos oka lehet. Az első, hogy a második hullámban eddig főként fiatalok között terjedt a vírus. A másik pedig, hogy még csak néhány hete terjed ennyire rohamosan. Vélhetően sem a vírus nem változott, sem az eddig nem fertőzöttek immunrendszere nem lett erősebb. Tehát ahhoz, hogy elkerüljük egy esetleges egészségügyi katasztrófa kialakulását, további fegyelemre, türelemre, alkalmazkodásra van szükségünk.


Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!


Kecel, 2020. 09. 15.
Köszönettel: Dr. Suhajda János háziorvos

Elektronikus ügyintézés

Keceli Hírek legújabb száma

Kecel Városi TV

Flora 2021

Elmarad a 2020-as FLORA

ÁLLÁS KERES-KÍNÁL

Vidéki programajánló

Facebook ajánlók

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

Statisztika

2014.07.26-tól
 

Jogi nyilatkozat

GDPR - Adatvédelmi tájékoztató