Intézmények

VÁROSI MÚZEUM

A keceli helytörténeti gyűjtemény története legalább háromnegyed évszázadra tekint vissza. A település területe és környéke a bronzkortól már biztosan lakott. Mivel a régi, szabályozatlan Duna szinte Kecel határáig húzódott, és átkelőhelyként, kereskedelmi útvonalként jelentős volt, ezért minden történeti korszak lenyomatát megtalálhatjuk. Az elmúlt 100 év itt talált régészeti leletei nagyrészt a környező vagy országos múzeumok gyűjteményeit gazdagítják. A múzeum kulturális térként értelmezése már régen felmerült helyi igényként, hiszen Falusi Mihály akkoriban országosan ismert keceli szobrász alkotásaiból 1930-ban kiállítás nyílt a községben. A 2. világháború után tovább folytatódott a törekvés egy állandó helytörténeti gyűjtemény létrehozására. Több helye is volt már az időközben szaporodó tárgyanyagnak, de állandó helye és gondozója nem lévén, időről időre szétszóródott, eltűnt az anyag egy része. A helytörténeti kutatásnak és a helyiek öntudatának erősödésében hatalmas előrelépést jelentett, hogy az 1980-as évek elején a keceli tanács kezdeményezésére komoly tudományos munka folyt a nagyközségben Bárth János néprajzkutató vezetésével, amelynek eredményeként egy több mint 1200 oldalas monográfia jelent meg 1984-ben, Kecel története és néprajza címmel. A tanulmánykötet, amelynek kiadása Kecel újratelepítésének 250. évfordulójára esett, időközben a hazai néprajztudomány jegyzett alapművei közé került, nemkülönben nemzetközi hírnévre is szert tett. Az eddig felvázolt történések természetes folyományaként kezelhetjük azt a tényt, hogy 1995-re megérett a helyzet az állandó helytörténeti kiállítás létrehozására. Ekkor Kecel önkormányzata megvásárolta az addigra már várossá nyilvánított település egyik legszebb régi házát, abban be is rendeztek Bárth János segítségével főleg néprajzi anyagra és a helyi művészek alkotásaira alapozva egy állandó kiállítást. Ez azonban csak előzetes bejelentkezés alapján volt látogatható, ugyanakkor szakmai gondozása és gyarapítása sem volt megoldott. 2012-re egy – a helytörténet iránt elkötelezett – keceli polgár kezdeményezésére sikerült megnyerni a város képviselő-testületét, hogy egy magasabb cél kitűzéseként úgy döntsön, ez a gyűjtemény mind anyagi, mind jogi-szakmai szinten illeszkedjen be a hivatalos muzeális intézményi keretek közé. A szándékot tett követte, és 2013-ban minisztériumi engedélyt kapott, így hivatalosan is muzeális intézménnyé vált a Városi Múzeum.

A szakmai vezető: Balázs Ferenc


A pályázati úton megvalósult "Kecel határának régészeti emlékei" állandó kiállítás ide kattintva megtekinthető.

A pályázati úton megvalósult "Az újkori Kecel" állandó kiállítás ide kattintva megtekinthető.Az intézmény nyitva tartása:

hétfő: ZÁRVA
kedd: ZÁRVA
szerda: 10:00 – 16:00
csütörtök: 10:00 – 16:00
péntek: 10:00 – 16:00
szombat: 10:00 – 16:00
vasárnap: ZÁRVAElérhetőségek:
Cím: 6237 Kecel, Szabadság tér 15.
Telefon: +36 20 / 9240 750
Honlap: http://kecelmuzeum.hu/
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

szechenyi2020

Bejelentkezés

Kapcsolat

Kecel Város Önkormányzata
6237 Kecel, Fő tér 1.
media(kukac)kecel(pont)hu

Figyelem!
Hivatali ügyekben a fenti címen nem tudnak intézkedni.
A Keceli Közös Önkormányzati Hivatal munkatársait ezen a linken érheti el:
Telefon: 78/420-211
Fax: 78/420-760

Ügyfélfogadás:
hétfő: 08.00-12.00
szerda: 08.00-12.00
csütörtök: 08.00-12.00, 13.00-17.00